“Waar moet ik op letten als ik nieuwe vissen koop?”
Het toevoegen van nieuwe vissen is en blijft één van de leukste momenten van het aquariumhouden. Wij vinden het ook altijd fijn om samen uit te zoeken welke vis het beste bij jou en jouw aquarium past. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je nieuwe vissen koopt:
Als je nieuwe vissen uitzoekt, stel dan de volgende vragen:
1 Past deze vis er nog bij?
Kijk uit voor overpopulatie! Onze vuistregel is maximaal 1 cm vis per liter aquariumwater. In een aquarium van 30 liter mag dus 30 cm aan vis. De meeste kleinere vissen worden zo’n 3 tot 4 cm. Er passen dus 8 kleinere vissen in een aquarium van 30 liter.
2 Wordt deze vis niet te groot?
Een vis moet altijd voldoende zwemruimte hebben. Dat een vis klein zou blijven in een klein aquarium is tot zoverre een fabeltje dat een vis vooral JONG blijft in een klein aquarium omdat hij vaak sterft voordat hij volwassen is.
3 Is het een scholenvis, een koppel of een solitair?
Veel vissen kunnen niet alleen worden gehouden. Een school is eigenlijk een groep van 10 of meer vissen, maar omdat men vaak meer verscheidenheid in het aquarium wil verkopen wij scholenvissen vanaf 6 vissen.
4 Past deze vis bij de vissen die je al hebt?
Niet alle vissen kunnen bij elkaar. Sommige soorten eten of verwonden andere vissen. Territoriale mannen kunnen elkaar aanvallen. Let er ook op dat bij levendbarende vissen altijd meer vrouwen dan mannen in het aquarium aanwezig moeten zijn.
5 Zijn je waterwaarden geschikt voor deze vis?
Vooral als je nieuwe vissen toevoegt aan je aquarium is het belangrijk om te kijken naar eventuele gif- en afvalstoffen in je aquariumwater. De vissen die je al hebt kunnen over een bepaalde periode langzaam gewend geraakt zijn aan bijvoorbeeld teveel fosfaten. Nieuwe vissen krijgen hier ineens een klap van en kunnen ziek worden/overlijden. Daarnaast is het ook van belang dat de basiswaarden (PH, GH, KH) aansluiten bij de vissoort die je kiest. Niet alle vissen houden van dezelfde watersamenstelling. Wat voor de ene vissoort een prettige leefomgeving is, zorgt er bij de andere soort voor dat hij inactief wordt, sneller ziek is of eerder doodgaat.
6 Ziet deze vis er gezond uit?
Kijk of de vis actief is, heldere ogen heeft, niet ‘knijpt’ met de vinnen, geen rode plekken heeft bij de kieuwen of onderbuik, niet ‘hapt’ naar lucht, of de vinnen niet gerafeld zijn en er geen schimmel/parasiet op de vis te zien is. Zie je een van deze dingen wel, vraag dan even wat er aan de hand is. Sommige vissoorten zijn in een winkel zo slecht op hun plek dat ze er nooit gezond uit zien, en staarten kunnen bijvoorbeeld ook gerafeld zijn omdat er aan geknaagd is. Koop nooit een vis waarbij je zijn gezondheid niet vertrouwt!
Zo laat je de nieuwe vissen wennen aan jouw aquariumwater:
Je hebt je nieuwe vissen mee naar huis genomen en kijkt tevreden naar je aankoop. Nu is het tijd ze in het aquarium te plaatsen. Wat je NOOIT of te nimmer mag doen is het zakje met water en vissen meteen leeggieten in je aquarium. Vissen zijn extreem gevoelig voor stress. Geef ze een schok van het een of ander en ze worden gegarandeerd ziek of gaan dood. Het is belangrijk ze langzaam te laten wennen aan zowel de temperatuur als de samenstelling van je aquariumwater. Het helpt ook als niet alle vissen die je al hebt meteen op de nieuwkomers afstuiven. Daarom doe je de volgende dingen:
- Zet de lamp boven je aquarium uit, zodat alle vissen rustiger zijn.
- Hang het zakje met de vissen in het water.
- Maak het zakje open en vouw de bovenste rand een aantal keer naar buiten om zodat het zakje met vissen blijft drijven.
- Laat het zo 5 minuten hangen.
- Giet voorzichtig een beetje water uit het aquarium erbij in het zakje met vissen.
- Wacht 10 minuten.
- Giet weer een beetje water uit je aquarium bij het zakje met vissen (als het te vol raakt mag je ook eerst een beetje water uit het zakje halen).
- Wacht 10 minuten.
- Giet voor de derde en laatste keer een beetje water uit je aquarium bij het zakje met vissen (als het te vol raakt mag je ook eerst een beetje water uit het zakje halen).
- Vang de vissen in een netje en laat ze onder in je aquarium los, zodat ze zich meteen kunnen verschuilen. Makkelijker dan met een visnet in het zakje klooien, is een visnet op een emmer leggen en het water inclusief de vissen erdoorheen gieten.
- Het water uit het zakje giet je weg, NIET in je aquarium!
- Voeg nadat je de nieuwe vissen in je aquarium hebt gezet een dosis bacteriën toe.